PostNL houdt zijn buitenlandse activiteiten tegen het licht. De financiële positie van het bedrijf is licht verbeterd bij de start van 2015, maar duidelijk uitzicht op hervatting van de dividenduitkering in 2016 is er nog niet.

PostNL heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder, op een omzet die licht steeg. Dat maakte het postbedrijf woensdag bekend.

PostNL haalde vorig kwartaal een omzet van 1,1 miljard euro. Dat is 2 procent meer dan een jaar eerder. De onderliggende operationele winst, na voorzieningen voor onder meer pensioenen, zakte met 11 procent naar 68 miljoen euro. De nettowinst ging met 37 procent omlaag naar 34 miljoen euro.

De resulaten lijken iets lager dan analisten hadden verwacht. Analisten van Rabobank verwachtten dat de onderliggende operationele winst van PostNL uit zou komen op 75 miljoen euro, tegen 77 miljoen euro een jaar eerder. KBC rekende hier op 88 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen voldeden de resultaten aan de verwachtingen. PostNL verwacht dat de reorganisatie in de tweede helft van het jaar meer besparingen oplevert dan momenteel. De totale resultaten zullen daarom in de tweede helft van het jaar ook verbeteren, voorspelde Verhagen.

Europese positie PostNL ter discussie

PostNL neemt de opties voor zijn buitenlandse activiteiten onder de loep. Daarbij liggen alle mogelijkheden op tafel en kan mogelijk worden besloten om bepaalde markten te verlaten. Dat meldde het postbedrijf woensdag bij de presentatie van de resultaten van het eerste kwartaal.

PostNL is buiten Nederland actief in Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. De omzet van die activiteiten groeit, maar het postbedrijf wordt er ook geconfronteerd met complexe regelgeving, die het moeilijk maken om een grotere vuist op die markten te maken. Om die reden trok vorige week de samenwerkingspartner van PostNL de stekker uit het plan om een Britse bezorgdienst op te zetten.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen benadrukte in een toelichting dat ,,alle opties'' worden bekeken. PostNL komt rond de de presentatie van de derdekwartaalcijfers met een strategische update voor het hele bedrijf, maar de uitkomsten voor de internationale activiteiten worden mogelijk eerder al bekendgemaakt.

Omzet groeit door pakjesbezorging

De omzetgroei was vorig kwartaal opnieuw te danken aan de bezorging van via internet bestelde spullen en aan de internationale activiteiten. De Nederlandse postmarkt kromp verder. Die achteruitgang werd slechts deels gecompenseerd met duurdere postzegels en bezuinigingen.

Het bedrijf hield vast aan zijn verwachtingen voor dit jaar. Daarbij wordt er onder meer op gerekend dat de postmarkt in Nederland 9 tot 12 procent kleiner wordt. Verder wordt een onderliggende operationele winst van 280 tot 320 miljoen euro voorspeld.

Financiële positie iets beter, dividend onzeker

PostNL verbeterde zijn financiële positie vorig kwartaal verder, onder meer doordat nieuwe pensioenafspraken de negatieve invloed van de lage rente beperken. Het eigen vermogen was eind maart 574 miljoen euro negatief, ongeveer 20 miljoen euro minder dan bij het slot van 2014.

De financiën kunnen verder verbeteren als FedEx de overname van TNT kan afronden, zodat PostNL zijn aandelen in het voormalige zusterbedrijf kan verkopen. Een positief eigen vermogen is noodzakelijk voor de hervatting van de uitkering van dividend aan aandeelhouders.

PostNL heeft 14,7 procent van de aandelen TNT en gaf eerder zelf aan dat de opbrengst van de overname zal worden gebruikt om schulden af te lossen. Analisten concludeerden bij de bekendmaking van het bod van FedEx vorige maand dat de hervatting van dividend door PostNL daardoor dichterbij kwam.

PostNL hield in februari vast aan het streven om in 2016 weer dividend te gaan betalen. Het gaf daarbij aan afhankelijk te zijn van de rente en de waarde van zijn aandelen TNT. In ieder geval één van de twee moet omhoog om het bedrijf in staat te stellen weer geld uit te keren aan de eigen aandeelhouders. Volgens het bedrijf wordt de mogelijkheid voor dividend voor 60 procent bepaald door factoren waar het zelf invloed op heeft.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl